12 juli 2024

Verschillende kattenspeeltjes

Een kat heeft verschillende dingen nodig: eten, drinken, beweging, genoeg aandacht & verzorging. Daarom moet je, met een kat in huis, niet alleen eten en drinken, maar ook genoeg Kattenspeelgoed in huis hebben. Vooral jonge katten hebben veel beweging nodig. Er zijn heel veel verschillende soorten kattenspeeltjes waarmee je je kat op verschillende manieren kunt uitdagen, trainen of vermaken. In dit blog vind je informatie over verschillende kattenspeeltjes.

Kattenkruid

Kattenkruid is iets waar de meeste katten helemaal gek op zijn! Dat komt door het stofje nepetalactone, wat een licht hallucinerende werking heeft wanneer het wordt ingeademd door je kat. Er zitten geen schadelijke stoffen in, dus het is veilig om er mee te spelen. Het effect van kattenkruid kan leiden tot: rollen, miauwen, schurken tegen het speelgoed, spinnen en kwijlen. Deze effecten gaan na ongeveer een kwartiertje weer voorbij. Ongeveer 80% van alle katten merken deze effecten van kattenkruid. Je moet dus een beetje geluk hebben bij dit leuke speelgoed!

Ballen en lasers

Katten zijn van nature jagers. Ze houden ervan om achter muizen aan te zitten en daarom is het leuk om te spelen met een bal, nepmuisje of laser. Zo kan jouw kat een ‘prooi’ achternazitten. Je kunt kiezen voor een bal, een nepmuisje aan een touwtje of een laser. Met de laser kun je op de grond of op een muur projecteren en daardoor zal de kat geprikkeld worden om het licht na te jagen. Ook kun je kiezen voor een speelhengel. Speelhengels zijn bedoeld om snelle bewegingen mee te maken, zodat je kat het speeltje nét niet vangt. Dit is overigens ook hartstikke leuk voor jou als baasje!

Kattentunnels en interactief speelgoed

Een kattentunnel is een ideaal speeltje voor je kat om zich in te verstoppen, te stoeien met andere katten of lekker in te slapen. Wil je een speeltje waarbij je kat een beetje moet werken? Kies dan voor interactief speelgoed, zoals de Tortuga puzzel, waarbij je kat een puzzel moet maken om snoepjes te vinden. Ander interactief speelgoed is bijvoorbeeld laserlampjes of een pluche muis op een springveer.

Vulbaar kattenspeelgoed

Vulbaar kattenspeelgoed is superleuk wanneer je je kat een snack wilt geven. Dit kan bijvoorbeeld met een puzzel, zoals de bovengenoemde Tortuga puzzel, maar je hebt bijvoorbeeld ook ballen en knuffeltjes die je kunt vullen met snoepjes. Dit is super goed voor je kat, omdat hij hard moet werken voor zijn beloning! Je kunt deze speeltjes vaak ook zelf vullen met kattenkruid.