13 juli 2024

Hoe je kruiden vanuit een zaadje uiteindelijk in je keuken kan gebruiken

Iedereen houdt er natuurlijk van om zijn of haar eten te kruiden, eten zonder kruiden is vaak net wat te smaakloos. In plaats van kruiden kiezen ook heel veel mensen er voor om een sausje toe te voegen, maar dit is een stuk ongezonder als kruiden. Stel je vind kruiden heel lekker, dan kun je  er ook voor kiezen om zelf kruiden te gaan kweken. Hieronder vertellen we hoe je vanuit een zaadje uiteindelijk kruiden kan gebruiken in je keuken.

Waarom zou je er voor moeten kiezen om je eigen kruiden te kweken?

Je twijfelt misschien nog of je wel dit pat op wilt gaan, want waarom zou je het doen? Kost het niet veel te veel tijd? Maar er zitten zoveel voordelen aan het planten van je eigen kruiden, dat dit het wel waard is. Zo heb je ten eerste altijd versie kruiden, hierdoor zal er meer smaak aan zitten als wanneer je het uit de winkel koopt. Ook zal het op de langere termijn kosten gaan besparen, zelf planten is namelijk een stuk goedkoper. Verder kun je er voor kiezen om de kruidenplantjes niet te bestrijden, wat ook weer gezonder is voor jezelf.

Uit welke soorten kruiden kan je allemaal kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten kruidenzaadjes waar je uit kan kiezen, zo heb je bijvoorbeeld basilicum die veel wordt gebruikt in Italiaanse gerechten. Ook peterselie en munt zijn goede keuzes om te planten. Verder kun je ook nog kiezen voor tijm, rozemarijn, oregano of koriander. Als je nog op zoekt bent naar zaden, dan kun je ook biologische zaden kopen.

Hoe laat je de zaadjes uitkomen?

Niet iedere kruid zal dezelfde instructies hebben, daarom is het belangrijk om het zakje van de zaadjes goed te bewaren en de gebruikersinstructies te volgen.