14 juni 2024
auto snel verkopen

Wat is de roy-data?

Wanneer je jouw auto gaat verzekeren komen er verschillende belangrijke onderwerpen om de hoek kijken. Zo is er ook de roy-data. Maar wat is dit eigenlijk? Dit is een afkorting van de royementsverklaring van de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars. In deze data wordt het aantal schadevrije jaren bijgehouden door de verzekering. De verzekering kan dus door middel van deze data gemakkelijk vinden hoelang jij al schadevrij hebt gereden met de auto en kunnen daarop baseren of ze met jou in zee willen of niet. Deze data is ook van belang bij het bepalen van de korting op de verzekeringspremie. Schadevrij rijgedrag wordt dus beloond met meer korting. Hoe langer jij geen schade hebt gereden hoe meer korting jij dus kan verwachten. Deze korting kan zelfs oplopen tot 80 procent!

Wat heb je eigenlijk aan roy-data?

Nu weet je wat de roy-data inhoudt maar wat heb je er eigenlijk allemaal aan? Ten eerste zorgt deze data ervoor dat er een heleboel papierwerk voorkomen kan worden. Doordat alles digitaal wordt bijgehouden is het geen probleem wanneer je het fysieke exemplaar kwijtraakt. Meestal stuurt de verzekering een fysiek exemplaar van de data via de post. Op deze manier zijn de gegevens van het schadevrije gedrag altijd in orde. We weten ondertussen dat deze data voor hoge korting kan zorgen, onthoud wel dat de kortingen verschillen per zorgverzekeraar. Het is altijd mogelijk om deze data op te vragen bij jouw huidige verzekeraar maar ook bij de oude verzekeraars uit het verleden.

Snel handelen na verkoop

Als je ervoor hebt gekozen om jouw auto te verkopen zal je de autoverzekering ook stopzetten. Het is belangrijk dat je snel op zoek gaat naar een nieuwe auto. Het is namelijk zo dat de verzamelde schadevrije jaren maar kort beschikbaar zijn wanneer de autoverzekering stop is gezet. Als je dus niet snel een nieuwe auto haalt vervallen de schadevrije jaren en begin je weer helemaal opnieuw. Dit is natuurlijk vrij zonde als je een hoge korting hebt opgespaard.