14 juni 2024

Wat te doen bij een beroerte

Op het werk kunnen zich meerdere ongelukken voordoen en dan is het fijn dat je als medewerker weet wat je moet doen in zo’n geval. Een van de ongelukken die kan voorkomen op de werkvloer is dat iemand een beroerte krijgt. Dit is een verzamelnaam voor een herseninfarct, hersenbloeding of een Transient Ischemic Attack (TIA). Iemand met een beroerte heeft een afsluiting va neen bloedvat of een bloeding bij de hersenen. Je merkt een beroerte op doordat iemand uitvalsverschijnselen heeft, waaronder een verlamming aan armen of benen, een scheve mond of moeite met praten. Het is zeer belangrijk dat iemand op zo’n moment goed geholpen wordt en het is dan goed om te weten wat je in deze situatie moet doen.

Naar het ziekenhuis

Let allereerst goed op de signalen van een beroerte als verlamming, een scheve mond, moeite met praten, duizeligheid, hoofdpijn en bewusteloos of een verminderd bewustzijn. Bij een beroerte is elke minuut belangrijk, dus moet je ervoor zorgen dat de persoon direct behandeld wordt. Zo is de kans op blijvende schade kleiner. Een behandeling moet in het ziekenhuis gedaan worden en het is belangrijk om diegene daar zo snel mogelijk te krijgen. Ga dus meteen met degene naar het ziekenhuis of schakel hulpdiensten in om hem of haar naar het ziekenhuis te brengen.

BHV of EHBO cursus volgen

Als er een ongeval gebeurt op het werk of ergens anders dan is het noodzaak om rustig te blijven en niet in paniek te raken. Tijdens een BHV cursus van G4S Safety solutions leer je om te gaan met ongevallen, waaronder een beroerte. Je leert tijdens de cursus over levensreddende handelingen, maar ook over communicatie, ontruiming, alarmering en brandbestrijding. Zo weet je in veel situaties wat je moet doen. En zorg jij voor een veilige werkplek. Het is ook mogelijk om een EHBO cursus te volgen, waarbij je dieper in gaat op levensreddende handelingen en dus ook leert over hoe je moet omgaan met een beroerte.