14 juni 2024
4groendak

Voorstander van het sedumdak

Als iemand die bewust met de aarde om probeert te gaan, ben ik natuurlijk een enorme voorstander van de prachtig begroeide sedumdaken. Ik probeer mijn man al jaren te overtuigen om sedummatten op ons dak te plaatsen, maar ik krijg hem maar niet over de streep getrokken. Waarom niet? Ik heb geen idee! Sedummatten zijn zo goed als onderhoudsvrij en hoeven niet periodiek gereinigd te worden, zoals bij onze dakpannen wel het geval is. Daarnaast isoleert het ook nog eens een stuk beter. Ik heb al verschillende keren meegemaakt dat er na een storm dakpannen naar beneden waren gevallen. Het is altijd mijn man die deze terug op hun plaats moet leggen, maar toch lijkt hij maar niet open te staan voor de overstap op een ander soort dakbedekking. Er zit voor mij niets anders op dan met een sterk, goed onderbouwd pleidooi te komen.

De kenmerken van sedum

Aangezien mijn man een praktische instelling heeft en zich niet laat overtuigen door meningen, heb ik besloten om algemene feiten over het sedumdak te verzamelen. Ik kan namelijk wel zeggen dat ik het mooi vind, maar daar heeft hij totaal geen boodschap aan. Online heb ik gelezen dat sedum een vetplant is die zelfstandig water vast kan houden. Dit heeft als voordeel dat de plant eenvoudig droge periodes doorkomt, waardoor je er ook in hete zomers geen omkijken naar hebt. Voor onkruid hoef je als eigenaar niet bang te zijn, want als sedummatten strak worden aangelegd is hier absoluut geen ruimte voor. Optioneel kan de sedum eens per jaar bijgevoed worden met een speciale meststof, maar zelfs dat is geen vereiste. Een stuk praktischer dan onze dakpannen dus!

Verliefd op het groen

Ik ga alle argumenten nog eens op een rijtje zetten en dan kan mijn man bijna niet anders dan overstag gaan. Ik vind het belangrijk om milieubewust te leven en sedummatten zijn op dit gebied de meest duurzame keuze. Misschien heeft mijn man er geen boodschap aan, maar ik vind die groene daken prachtig om naar te kijken. Dat is toch ook wat waard?