20 juni 2024
vpn verbinding

De voordelen van VPN

Steeds vaker hoor je berichten over mensen die worden gevolgd op internet. Je krijgt bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertentie of iets dergelijks. Ook lijkt het of je privacy steeds meer te grabbel ligt online. Dat is best bijzonder omdat het eigenlijk niet hoeft. De VPN verbinding maakt namelijk zijn opwachting. Je zult er vast al weer eens van hebben gehoord. Maar weet je eigenlijk wat het is en wat het doet? Zelf wist ik het eigenlijk niet en daarom ben ik het maar gaan opzoeken. Want dat is immers wat je doet als je ergens nieuwsgierig naar bent en wilt weten hoe het werkt. Speciaal daarom schrijf ik er ook even een blog over. Voor mensen die ook wel willen weten hoe het allemaal in elkaar steekt.

Wat is het?

Om dat een beetje te kunnen uitleggen moet je eerst even een beetje iets van computers weten. Zodra je het internet opgaat, maakt jouw computer (of eigenlijk de router van de internetprovider) verbinding met de website die je bezoekt. Om dat te kunnen doen heeft jouw provider je een Ip-adres gegeven. Dat is dat grote getal dat je wel eens ziet staan met een aantal punten er tussen. Dit adres zorgt er voor dat je vindbaar en herkenbaar bent op het internet. Vooral voor de mensen van wie je de website bezoekt is dit fijn om te weten omdat ze namelijk kunnen zien waar je vandaan komt. Daarop kunnen ze dan weer de inhoud aanpassen.

VPN staat voor virtual private network. Het zorgt er voor dat ze niet meer jouw ip-adres kunnen zien. In plaats daarvan wordt er een verbinding gemaakt met een server die ergens anders staat. Hierdoor is jouw ip- adres dus niet meer zichtbaar.

Meer voordelen?

Hoewel het strafbaar is in Nederland, biedt VPN wel de mogelijkheid dit alsnog te doen. Of je er ook echt gebruik van gaat maken, is aan jou. Weet dus wel dat het strafbaar is. Een ander voordeel is dat jouw surf gedrag niet meer te volgen is. Dus niet meer die eeuwige zelfde gepersonaliseerde reclames meer. Verder is er nog een leuke bijkomstigheid. Als je in het buitenland zit (buiten Europa over het algemeen) heeft Uitzending gemist de video’s geblokkeerd. Je kunt dus op vakantie zonder VPN geen Boer Zoekt Vrouw kijken als je dat wel zou willen. Als je in het buitenland voor een Nederlandse server kiest, denkt Uitzending Gemist dat jij gewoon in Nederland bent en dan kan je het dan dus alsnog kijken!