20 juni 2024

De veelzijdigheid van beton

Bij het woord beton moeten veel mensen direct denken aan grote vrachtwagens die liters vol beton storten, om daarvan een plateau te maken. Maar beton is een product dat veel meer toepassingen heeft dan alleen in de bouw. Er is een grote kans dat je zelfs met beton te maken hebt in je huidige tuin of huis, zonder hier heel bewust van te zijn. Dit komt deels omdat beton in allerlei kleuren kan voorkomen, doordat het met kalkverf of betonlook verf beschilderd is. Ook is er de mogelijkheid om al gekleurd voorgemengd beton te gebruiken, zoals de beton cire kleuren van betonstunter.

Beton in de tuin

Zoals net al gezegd is er een grote kans om beton tegen te komen in de tuin. Dit kan op allerlei plekken, van bloempotten tot meubels. Het voorjaar is voor veel mensen hét moment om wat te veranderen of op te knappen aan de tuin, en de mogelijkheden hierbij zijn eindeloos. Een veelvoorkomend artikel van beton is het U-item. Dit is een betonnen meubelstuk in de vorm van een U, die gebruikt kan worden als tafeltje, stoel maar ook voor bijvoorbeeld de opslag van houtblokken of plantenbakken. Het grootste voordeel hiervan tegenover de houten variant van deze meubels, is dat beton veel langer goed blijft en tegen het weer bestand is.

Blikvangers die lang meegaan

Beton is een mengsel van verschillende materialen zoals zand, steen en water. Doordat deze menging op een specifieke manier opdroogt, wordt het steenachtige materiaal heel erg stevig. Er is een bepaalde verhouding nodig, tussen het grind of de kleine steentjes en een kleiner materiaal, zodat er een evenwichtige balans ontstaat. Voornamelijk met het toevoegen van water is het opletten, omdat teveel water ervoor zorgt dat het beton zwakker zal zijn. Tot slot wordt er dan ook nog een bindmiddel zoals bijvoorbeeld cement toegevoegd, om gezamenlijk een natuurlijk gesteente te vormen.