12 juli 2024

De propaan gasfles

In Nederland is het de propaan gasfles die het meest wordt gebruikt. Vroeger was dat butaan, maar die kom je niet vaak meer tegen. Butaan heeft het nadeel dat het bij temperaturen rond het vriespunt niet meer gebruikt kan worden. Propaan kan worden gebruikt tot temperaturen onder de 42 graden Celsius.

propaangas

Soorten flessen
De propaan gasfles is in veel maten en varianten verkrijgbaar. Zeer bekend is de groene gasfles. Hij weegt 5 kilogram en wordt vaak gebruikt om te barbecueën of op de camping. De grijze propaanfles wordt veel gebruikt door bijvoorbeeld dakdekkers, loodgieters, viskramen, maar ook op de camping en door mensen die er voor een langere tijd met de caravan op uit trekken. Er zijn naast de stalen propaangasflessen ook lichtgewicht gasflessen. Zij kunnen bijvoorbeeld vervaardigd zijn van kunststof of aluminium.

Aansluiten 
Je moet er bij het gebruik van een gasfles met propaan voor zorgen dat je aansluiting goed is. Zorg dat je de fles aansluit door gebruik te maken van goede slangen en klemmen. Ook moet er een drukregelaar bij gebruikt worden. Hij moet de druk verlagen tot een druk waarbij je het gas kunt gebruiken.
Wanneer je in je caravan de propaangasfles moet opbergen, doe dat dan in een goed ventileerbare ruimte. Propaan is zwaarder dan lucht dus moet je ervoor zorgen dat er een goede bodemventilatie is. Zorg dat alles in orde is om de propaangasfles veilig te kunnen gebruiken.